Podkarpacki Dzień Rodzicielstwa Zastępczego

Link do wydarzenia https://fb.me/e/3xTMe2f75

W celu wzmocnienia więzi rodzinnych na wiosnę przygotowujemy finalny specjalny weekend dla uczestników spotkań „7 Odcieni Kobiety” z różnymi atrakcjami dla matek i ich córek. Zajęcia mają na celu poprawę relacji matka-córka : wykład psychologa zawodowego, pisanie listów zachęty sobie nawzajem, sesja arteterapii itp. W projekcie wzięły udział dziewczyny wychowujące się w pieczy zastępczej, córki przyjęte do rodzin, ale i biologiczne. Dlatego projekt “7 Odcieni Kobiety” wpisuje się w promocję rodzicielstwa zastępczego.

PODKARPACKI DZIEŃ RODZICIELSTWA ZASTĘPCZEGO

30 maja 2021 roku na Zamku w Krasiczynie odbędzie się podsumowanie projektu Fundacji Wielkie Serce Dla Dzieci i Chrześcijańskiej Fundacji Młodzież z Misją pod tytułem “Siedem odcieni kobiety”, będzie to sesja fotograficzna “Mam z córkami”. Wśród uczestników mam i córek, będą również Mamy Zastępcze oraz ich (córki biologiczne i powierzone), które chcemy pokazać i wypromować rodzicielstwo zastępcze.

W sesji fotograficznej wezmą udział uczestniczki Projektu 7 Odcieni Kobiety, które uczestniczyły we wszystkich spotkaniach.

O godz. 14 dojadą pozostali członkowie rodzin zastępczych. Przygotują i poprowadzą Grę Rodzinną w Parku przy Zamku.

Sesje fotograficzną zgodziła się przygotować i poprowadzić Karolina Migurska @migurskaphotography https://www.facebook.com/migurska

Podczas sesji fotograficznych o makijaż i fryzury zadbają: Kamila Dąbrowska z https://www.facebook.com/akademiawizazukamidabrowska, Monika Wróbel-Filipek z https://www.facebook.com/puderimiod oraz Katarzyna Zamorska-Cholewa https://www.facebook.com/JestemKejt https://www.facebook.com/beutyservice2017/ Natalia Tereszczak https://www.facebook.com/beutyservice2017/

Cudowne suknie zaprojektują i uszyją: Ulla Couture https://www.facebook.com/UllaCoutureFashion, Kama Props https://www.facebook.com/Kamaprops-464195543644006, Juliethanmadeprops https://www.facebook.com/juliethandmadeprops, Retroholik https://www.facebook.com/retroholik https://www.facebook.com/profile.php?id=100035937293382, Asanti photo props https://www.facebook.com/profile.php?id=100035937293382 oraz Szalona pracownia krawiecka „Rafaela” https://www.facebook.com/rafaelapracowniakrawiecka Wioletta Bara https://www.facebook.com/wioletta.bara.historiaubioru

Patronat Honorowy nad wydarzeniem :

Minister Rodziny i Polityki Socjalnej , Wojewoda Podkarpacki i Marszałek Województwa Podkarpackiego

Patronat Medialny TVP Rzeszów, Krosnosfera, Pasjonauci, Krosno24

PROGRAM WYDARZENIA

15.00 Oficjalne Otwarcie Podkarpackiego Dnia Rodzicielstwa Zastępczego dla Gości W Parku Zamkowym

Będziemy Czytać Bajki o rodzicielstwie zastępczym i podzielimy się prawdziwymi historiami rodzin zastępczych. Czytanie bajek o tematyce rodzicielstwa zastępczego przez osoby znaczące (urzędników, nauczycieli, polityków). Historie opowiedzą rodziny zastępcze z województwa podkarpackiego.

Równocześnie odbędzie się gra  „Krasiczyniada” to gra rodzinno-zespołowa. Jej celem jest integracja rodziny oraz dobra zabawa. Jest to nie tylko dobrze spędzony czas na świeżym powietrzu, ale również ( co dla nas jest najważniejsze ) jest to czas zapoznania się z rodzicielstwem zastępczym. Gra polega na pokonaniu 6 stoisk/ przystanków, na których nasi wolontariusze (wtedy władcy Krasiczyna) będą wskazywać zadanie do wykonania. W nagrodę za dobrze, rodzinnie wykonane zadanie, otrzymają od władców kolorową kopertę. Każda drużyna (zgłoszona rodzina) będzie musiała zebrać sześć kopert w jednakowym kolorze, który otrzymają przy rejestracji. Zawartością koperty będą elementy, które w finalnym wymiarze utworzą historyjkę o Rodzicielstwie zastępczym.

Czego nauczy gra ?
Dzięki grze nie tylko dowiemy się kilku ciekawostek na temat Krasiczyna, ale również zapoznamy się z tematyką rodzicielstwa zastępczego. Wspólny rodzinny czas służy wzmacnianiu więzi wewnątrzrodzinnych, a zajęcia w parku propagują zdrowy styl życia. Zachęcają do wolontariatu rodzina – rodzinie. Pozwalają dostrzec problem społeczny – dzieci porzucone, czy zranione przez dorosłych które, w rodzinach zastępczych odzyskują wiarę w siebie, doświadczają pozytywnych wzmocnień, szacunku, akceptacji, są systematycznie leczone i rehabilitowane, doświadczają miłości i bliskości, co pozytywnie wpływa na ich zdrowienie i ciała i zranionego serca.

Reżim ? Nie przeszkadza !!!

Każda drużyna to rodzina, która nie musi zachowywać odległości między sobą. Stoiska / przystanki zachowane będą w odpowiednich odległościach, co będzie w największych warunkach bezpieczeństwa naszego, jak i zgłoszonych rodzin. Dołożymy wszelkich starań by nikt nie czuł się niekomfortowo. Krasiczyniada to gra rodzinna. Nie jest to rywalizacja, czy zawody. Rodzina nie będzie miała określonego czasu przy danym stoisku, gdyż chcemy, aby każde zadanie było dokładnie wykonane, aby był czas na rozmowy o rodzicielstwie zastępczym.

18.00 Zakończenie, wręczenie nagród i podziękowań