Szkolenia i warsztaty

FORMULARZ ZGŁOSZENIA NA SZKOLENIE I WARSZTATY

TRAUMA, czym jest, jak pracować z dzieckiem

Celem szkolenia będzie pogłębienie wiedzy na temat specyficznych trudności dzieci doświadczających traumy (krzywdzenie, wykorzystywanie seksualne) umieszczonych w rodzinie zastępczej; rozwijanie umiejętności identyfikowania objawów traumy oraz nabycie umiejętności podejmowania różnych form kontaktu z dzieckiem pozwalających na odreagowanie traumy. Dlatego  ćwiczenie umiejętności wzmacniania stabilizacji dziecka w nowym środowisku.

Program szkolenia
  1. Charakterystyka form krzywdzenia i ich wpływ na rozwój dziecka
  2. Konsekwencje urazów psychicznych i fizycznych na rozwój dziecka  a także portret psychologiczny
  3. Objawy charakterystyczne dla traumy chronicznej
  4. Trauma relacyjna dlatego  style przywiązania
  5. Czynniki predyscynujące do wystąpienia zaburzeń u dzieci w wyniku doświadczeń traumatycznych
  6. Budowanie resilience u dzieci jako strategia pomagania.
  7. Po pierwsze Wybrane metody pracy z dzieckiem
  8. Po drugie Specyficzne trudności w pracy z dzieckiem wykorzystywanym seksualnie
  9. Rola rodziców zastępczych w łagodzeniu skutków ostrych zdarzeń urazowych
  10. Analiza przypadków wnoszonych przez uczestników szkolenia