Dzień Rodzicielstwa Zastępczego w Sanoku

Utworzone przez Przemek Chruścicki | 13 maja 2022

W dniu 29 maja na terenie Skansenu w Sanoku odbyło się zorganizowane przez Fundację Wielkie Serce dla Dzieci wraz z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Sanoku wydarzenie plenerowe Wojewódzki Dzień Rodzicielstwa Zastępczego.

Wydarzenie swoimi patronatami honorowymi objęli Minister Rodziny i Polityki Społecznej, Rzecznika Praw Dziecka, Wojewoda Podkarpacki oraz Marszałek Województwa Podkarpackiego. Patronat medialny sprawowały TVP3 Rzeszów oraz Radio Rzeszów.

Oprócz licznie przybyłych rodzin w naszym wydarzeniu wzięli udział goście specjalni:

• Poseł na Sejm pan Piotr Uruski,
  • Starosta Sanocki pan Stanisław Chęć,
  • Wicestarosta Sanocki pan Janusz Cecuła,
  • Starosta Brzozowski pan Zdzisław Szmyd,
  • Zastępca Burmistrza Sanoka pan Grzegorz Kornecki,
  • Dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Rzeszowie pan Jerzy Jęczmienionka,
  • Kierownik Ośrodka Adopcyjnego w Rzeszowie Jolanta Zarówna,
  • Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Brzozowie Zofia Foryś,
  • Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Krośnie Agnieszka Zygarowicz-Pelczar,
  • Dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sanoku Rafał Gużkowski,
  • Dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Krośnie Iwona Wójcik-Druciak.

Podczas wydarzenia zaprezentowaliśmy działalność naszej Fundacji oraz opowiadaliśmy czym jest rodzicielstwo zastępcze. Naszym celem było przybliżenie ważnego problemu społecznego – porzuconych, czy zranionych przez dorosłych dzieci, które w rodzinach zastępczych odzyskują wiarę w siebie, doświadczają pozytywnych wzmocnień, szacunku, akceptacji, są systematycznie leczone i rehabilitowane oraz dorastają w poczuciu wsparcia i nabywają dobrych wzorców życia rodzinnego.

Podkreślaliśmy wagę wychowania się dzieci w rodzinie oraz pokazywaliśmy możliwość zostania rodziną zastępczą. Nasi goście odczytali wzruszające i pełne miłości bajki dla dzieci o rodzicielstwie serca. Wszyscy gośćcie mieli możliwość spotkania się z rodzinami zastępczymi a rodziny opowiedzieć o swoich doświadczeniach.

Nie zabrakło tez licznych zabaw dla dzieci i całych rodzin. Odbyła się gra rodzinna w której organizacji pomogli nasi wolontariusze. Gra nie miała charakteru rywalizacyjnego, jej celem była integracja rodziny,  dobra zabawa oraz zapoznanie się z rodzicielstwem zastępczym, z  prawdziwymi poruszającymi serce, historiami dzieci i  młodzieży i ich życia w rodzinach zastępczych.

Oprawę muzyczna zapewniły lokalne grupy artystyczne i muzyczne. Na scenie swoje występy zaprezentowały dzieci z Przedszkola Samorządowego nr 3 w Sanoku oraz uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej prowadzonego przez Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „progres”. Uczestnicy sanockiego WTZ Stowarzyszenia Świetlik przedstawili spektakl pt. „Dobre ziółka”. Przed publicznością wystąpił również Zespół Pieśni i Tańca „Folkowianki” ze Szkoły Podstawowej nr 6 w Sanoku oraz Młodzieżowa Orkiestra Dęta „Avanti” z Sanoka

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom i gościom.